Home » Uncategorized » NGO’er og dødstallet over Middelhavet

NGO’er og dødstallet over Middelhavet

Start here

Advertisements

TOPSHOT-ITALY-REFUGEE-IMMIGRATION-SHIPWRECK-RESCUE

Kilde: http://www.dr.dk/nyheder/tema/flygtningepres-paa-europa

Hvis et træ vælter i skoven, men ingen er tilstede, afgiver det en lyd?

Medlem af partiet Venstre, Marcus Knuths, kritiserer flere NGO’er for, at deres redningsaktioner på Middelhavet er med til, at flere personer forsøger at tage rejsen over Middelhavet, der er med til at flere også drukner. Altså Knuth direkte anklager disse NGO’er, deriblandt Red Barnet, for at folk drukner i deres færd over Middelhavet

I 2015 druknede 3771 personer på deres tur over Middelhavet.
I 2016 druknede 5.000, en stigning på 25%.

Årsagen er korrekt, at bådene, menneskesmuglerne bruger, er i dårligere og dårligere stand, og at flere både sendes afsted samtidigt.

Men denne debat indeholder 3 dele, og de færreste når omkring dem.

1) Årsag og virkning
2) Hvis et træ vælter i skoven…
3) Alternativer

1) Årsag og virkning
Dette er et punkt, rigtig mange lægpersoner og professionelle kløjs i.

Vi er enige om, at A -> B, men hvad er A og hvad er B?

Knuth og andre abonnerer på ideen om, at redningsbåde tæt op af den libyske kyst gør, at kyniske menneskesmuglere sender dårligere og dårligere både ud. Det øger dødstallet, hvilket gør, at Red Barnet med flere indirekte er medskyldige i, at antal druknede er så højt.

A = NGO’ernes tilstedeværelse tæt på den libyske kyst ->
B = menneskesmuglerne bruger dårligere både

Løsning: fjern redningsbådene tæt ved Libyens kyst.

Men her er det vigtigt at huske, at årsag altid kommer før virkning. Altid!
Så hvad kom først? Kunne situationen ikke være omvendt?

I 2014 sluttede Operation Mare Nostrum, og Operation Triton begyndte.

Fokus fra FRONTEX og EU skiftede fra at lede efter både med flygtninge tæt ved Libyens kyst, til primært at patruljere ud for eget farvand. Dødstallet steg markant, hvor internationale rederier skældte ud, at det ikke var deres kerneopgave at redde mennesker.

I kølevandet på indledning af Operation Triton, gik NGOer ind for at udfylde en opgave, EU ikke længere udfyldte.

Altså dårligere både og mange druknede gik forud for NGO’ernes involvering i redningsarbejdet. Efter kritik fra rederier og NGO’er ændrede EU kurs, der knækkede kurven, hvilket gjorde, at dødstallet for 2015 ikke blev større.

Vi må derfor antage, da årsag altid kommer før virkning, at A -> B nærmere ser sådan ud.

A = dårligere både brugt af menneskesmuglere ->
B = flere redningsbåde tæt op af den libyske kyst

Løsning: at sikre bedre flugtveje, da redningsbåde er en følgevirkning af, at bådene bliver dårligere, de er ikke årsagen til bådenes kritisable tilstand.

Ej at forglemme, at en af årsagerne til, at bådene bliver dårligere, er EUs skyld. Tidligere så vi flere træbåde, men EU har systematisk ødelagt disse træskibe for at undgå, at de blev brugt til at transportere mennesker over Middelhavet. Menneskesmuglerne er gået over til at bruge gummibåde. Ødelæggelse af smuglernes træbåde er sket under Operation Sophia, der igen afløste Operation Triton. Gummibåde er endnu farligere end træbåde, der øger faren med overfarten og dermed risikoen for drukneulykker.

NGO’erne gør deres pligt, og der er umiddelbart ikke bevis for Knuths påstand. FRONTEX kunne også mistænkes for at ville dække over egen fiasko. Siden Operation Mare Nostrum sluttede, fordi EU ikke ville hjælpe Italien økonomisk, har de resterende operationer fejlet.

2) Hvis et træ vælter i skoven, men ingen er tilstede, afgiver det en lyd?
Inden for menneskerettigheder opereres der med to begreber “the enchanted state” og “the practical state”. På dansk “den fortryllede stat” og den “praktiske stat”.

Den fortryllede stat er, hvordan en given stat ser selv, hvor den praktiske stat mere afspejler virkeligheden og statens pragmatisme.

Den fortryllede stat kommer ofte til udtryk, hvordan staten kan fastholde sit positive billede af sig selv ved at vende det blinde øje til problemer, der ødelægger det positive selvportræt af staten.

Den fortryllede stat kommer i en positiv og negativ udgave. I Sverige valgte det svenske politi pludseligt at gå samlet til frokost, da danskere afleverede flygtninge på den svenske side i 2015. Politiet skal anholde dem, men hvis de ikke ser ulovligheden, skete det så?

Hvis statens og dens myndighedspersoner ikke ser en given overtrædelse, bliver overtrædelse ikke registreret, og den fortryllede stat kan fortsætte sin egen selvfortælling.

Hvis EU ikke ser de druknede, findes de så? Vi kan allerede observere, at EU holder sig væk fra områder, hvor det står værst til.

NGO’ernes tilstedeværelse er med til konstant at minde EU – og dermed samtlige medlemslande- om, at EUs taktik fejler, og deres selvforståelse som en humanitær magt vedbliver med at få ridser i lakken.

3) Alternativer
Knuth m.fl. glemmer strategisk, at ingen som sådan er modstander af, at NGOer ikke skal drive redningsaktioner, men flere efterspørger alternativer. Knuth og co. har gang i operation Fort Europa, for at undgå at flygtninge overhovedet når til Europa. Målet er ikke at redde flygtninge, det er at holde dem væk.

Hvad der er behov for er veje, der sørger for, at flygtninge kan komme til Europa gennem sikre kanaler. Hvilket er svært, når Danmark tilmed nægter at tage imod kvoteflygtninge.

Afslutning
Hvis Knuth oprigtigt kerere sig om druknede flygtninge, vil jeg gerne høre alternativer til at beskytte liv. Indtil da gør EUs operationer, det desværre nødvendigt for NGOer at bedrive redningsaktioner tæt op af Libyens kyst.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: